سه‌شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۴  |  Tuesday, 03 June 2025

دیباچه

کد خبر: ۵۰۸۳۳
تاریخ انتشار : ۳۲ : ۱۱ - ۱۹ مرداد ۱۴۰۰

اعظم صفایی : « امیرکربلایی زاده» بازیگر طنز تلویزیون، تئاتر و سینما که این روزها در حال بازی در نقشی کوتاه در سریال " جیران" به کارگردانی « حسن فتحی» است، به تازگی کتابی  هم در زمینه استندآپ کمدی با نام  " واسخندیش " منتشر و روانه بازار کرده است، او در خصوص این اثر و ایده نگارش آن به خبرنگار دیباچه گفت: کتاب " واسخندیش" که به معنای وایسا، بخند، بیندیش است، ریشه در زبان پهلوی دارد و اولین کتاب تخصصی استندآپ کمدی است که به مهارت‌های این هنر ارزشمند می‌پردازد. در ایران  تنها دو کتاب در زمینه استندآپ کمدی وجود دارد که این دو کتاب به عنوان منبع مورد استفاده قرار می‌گیرد که هر دو ترجمه و از آثار خارجی هستند.

کتاب

وی افزود: این اولین کتاب ایرانی در زمینه استندآپ کمدی است که حاصل سالها تجربه و پژوهش‌های من در این شاخه هنری است، این اثر به همت انتشارات " کلک سیمین " منتشر و از دو روز آینده در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت. در این کتاب سعی کرده‌ام علاوه بر آموزش‌ها، به بیان تاریخ استندآپ کمدی و معرفی کمدین‌های مطرح جهان و کمدین‌های داخلی بپردازم . در « واسخندیش» تکنیک‌های استندآپ کمدی در غالب شوخی و مزاح به مخاطب ارائه شده تا جذابیت بیشتری برای خوانندگان داشته و خسته کننده نباشد.

کربلایی زاده  در رابطه با ویژگی شاخص استندآپ کمدی توضیح داد: برخی از افراد به غلط گمان می‌کنند، بیان لطیفه و خاطره به معنی استندآپ کمدی است، درحالیکه لطیفه و خاطره تنها بخشی از این هنر است، استندآپ کمدی یعنی نقد و بررسی مسائل سیاسی، اجتماعی، جنسیتی و دینی و رفتارهای درست و غلط بر اساس ابزارهای بازیگری، سخنوری، اجرا و بداهه پردازی. یک هنرمند کمدین با اشراف به تکنیک‌هایی که گفته شد، مسائل روز را بررسی کرده و از فیلتر کمدی رد می‌کند و با ایجاد موقعیت چه از نظر بصری و چه کلامی، باعث تصویر سازی ذهن تماشاگر و به خنده افتادن او می‌شود. در این حالت خنده به همراه اندیشه اتفاق می‌افتد، شاید مسئله‌ای که کمدین به بیان آن می‌پردازد، ساده باشد ولی حتما تلنگری در مغز تماشاگر ایجاد می‌کند.

کتاب

وی  ادامه داد: در استندآپ کمدی صد در صد به دنبال جریان سازی هستیم، در این اجرا مخاطب در حال تماشای یک رفتار غلط سیاسی، اجتماعی و یا دینی قرار می‌گیرد، بنابراین قطع به یقین استندآپ کمدی یک جریان فکری ایجاد کرده و این موضوعی است که می‌تواند تأثیرگذاری زیادی داشته باشد.

این کمدین در پاسخ به این پرسش خبرنگار دیباچه که " دلیل کاهش کیفیت آثار طنز به نسبت گذشته چیست؟ اظهار داشت: این قضیه به دلیل شرایط فعلی حاکم بر کشور و مشکلاتی نظیر تحریم، گرانی و عدم مسئولیت پذیری یک سری از مسئولان کشوری ایجاد شده و باعث شده مردم به نسبت قبل دل و دماغی برای خندیدن نداشته باشند. البته یک موضوعی در کشور ما وجود دارد که نشان دهنده ضعف ماست، در برخی کشورهای دنیا مردم به تماشای استندآپ کمدی می‌روند تا بخندند ولی در کشور ما به تماشای آثار کمدی می‌روند تا کسی آنها را بخنداند. این موضوع کار را سخت می‌کند ولی وقتی از قبل می‌رویم که بخندیم، هر موضوعی ما را به خنده می‌اندازد.

 

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
دبیر چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ۱۰۰ در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

برخی فیلمسازان با جشنواره فیلم ۱۰۰ فعالیت‌شان را آغاز کردند/ انتخاب بخش فلسطین آزاد به عنوان بخش ویژه جشنواره!

۱۱:۱۴  -  ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سعید الهی تهیه‌کننده سینما در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

فیلم «میرو» بازنمایی فرهنگ ایثار و شهادت در بین قوم بلوچ است/ قومیت‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از هویت ملی ما هستند

۱۲:۵۴  -  ۲۰ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دیباچه با سخنگوی سازمان بنادر و دریانوردی در طرح تسهیل سفرهای نوروزی

بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰‌هزار مسافر در نوروز ۱۴۰۴ سفر دریایی داشتند/ مسافران از سوار شدن بر قایق‌های غیرمجاز اجتناب کنند

۱۴:۴۵  -  ۱۱ فروردين ۱۴۰۴
مدیرکل هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با دیباچه:

فیلم سینمایی«میرو»» ۱۸ فروردین در سینماهای منتخب هنر و تجربه اکران می‌شود

۰۹:۰۰  -  ۰۱ فروردين ۱۴۰۴
گفت و گو اختصاصی دیباچه با نادر سلیمانی بازیگر فیلم سینمایی « صیاد »

نسل امروز باید مفهوم «ایثار» را بشناسد/ نقش شهید سرهنگ مسعودی برای من فقط یک نقش نبود؛ تصویری زنده از پدرم بود!

۱۷:۵۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در گفتگو با دیباچه: سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در بهار سال آینده برگزار می‌شود/ جشنواره سیزدهم بستر مناسبی برای فعالان بخش خصوصی حوزه مد و لباس است

۰۹:۰۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
عضو تیم ملی بسکتبال زنان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

قدرت بسکتبال زنان ایران را به نمایش گذاشتیم/پاداش قهرمانی باید شامل حمایت وزارت ورزش هم شود

۱۷:۴۶  -  ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو تیم ملی فوتسال بانوان در گفتگو با «دیباچه» مطرح کرد؛

فشار قهرمانی همیشه وجود دارد/ بازی‌های تدارکاتی برای ما بسیار مهم است

۰۹:۱۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دیباچه با مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت

مردان به دلایل مختلفی بیشتر در معرض بیماری‌های سرطانی نسبت به خانم‌ها قرار میگیرند!

۰۹:۳۰  -  ۲۰ اسفند ۱۴۰۳
درخشش دوباره ایران در مهمترین جایزه سینمایی جهان

معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی، ساخته حسین ملایمی و شیرین سوهانی اسکار گرفت

۰۵:۵۶  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با مژده لواسانی، مجری تلویزیون

برنامه روتینی در تلویزیون ندارم و ترجیح می دهم در زمان مناسب با تعامل بهتر با مدیران شبکه ها کار کنم!

۱۲:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو با مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه

بیش از ۲ میلیون مسافر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه در نوروز بازدید کردند/استان کرمانشاه بیش از ۴ هزار اثر تاریخی شناسایی‌شده دارد

۱۲:۳۶  -  ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
گفتگو دوربین دیباچه با شاهد احمدلو کارگردان سینما

اگر میخواستم به صرف فروش در گیشه سینماها کار کنم، " شاه نقش" را نمیساختم!

۱۰:۰۰  -  ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
گفتگو دوربین دیباچه با صحرا اسدالهی، بازیگر فیلم فروشنده اصغر فرهادی

یکسری از فیلم‌های کوتاه ما، خیلی آرتیستی تر از فیلم‌های بلند سینمایی هستند!

۲۳:۲۳  -  ۱۲ اسفند ۱۴۰۳